Koronavirus koskettaa matkailutoimialaa nyt poikkeuksellisesti muuttaen toimialan arkea ja tulevaisuutta jokainen hetki. VisitKarelia seuraa tilanteen kehittymistä jatkuvasti, kokoaa liittyvää tietoa toiminta-alueen yrityksille, päivittää omaa toimintaansa ja keskittyy tukemaan toimialaa tässä haastavassa tilanteessa. Jatkamme kasvustrategian mukaista markkinointi- ja kehitystyötä Pohjois-Karjalan matkailun edistämiseksi.

VisitKarelia on tehnyt maakunnan matkailutoimijoille kyselyn koronaviruksen vaikutuksista. Kyselyn mukaan tilanne on vaikuttanut yli 90%:iin vastaajista. Vahvimmin vastauksissa näkyy matkailupalveluiden varausten ja myynnin lähes täysi peruuntuminen. Suorat myynnin vaikutukset ulottuvat tällä hetkellä jo syksyyn asti. Monet alueen toimijoista ovat myös joutuneet keskeyttämään toiminnan toistaiseksi ja useissa vastauksissa kommentoidaan epävarmuutta toiminnan jatkosta.

Raportti kyselyn tuloksista on luettavissa täällä. (Päivitetty 20.4.2020)

Tiedotamme alueen yrityksiä muuttuvassa tilanteessa:

  • uutiskirjeemme (vuoden 2020 aikana julkaistut uutiskirjeemme löydät täältä),
  • verkkosivujemme ja
  • verkkokeskustelujen/-tilaisuuksien kautta.

 

Kehitysyhtiöt, Business Finland, ELY-keskus, Finnvera ja pankit toiminnan apuna

Yrityksiä palvelevat oman kunnan tai alueen elinkeinotoimijat, ja useat valtakunnalliset tahot, joiden palveluihin pääset suoraan oheisten linkkien kautta.

Alan yrittäjänä voit olla suoraan yhteydessä oman alueesi kehitysyhtiöön. Useilla kehitysyhtiöillä on myös alkamassa hankkeita koronan aiheuttamien häiriöiden korjaamiseksi. Seuraa oman alueesi kehitysyhtiön tiedottamista ja osallistu toimintaan.

Seuraa myös:

** ELY-keskuksen myöntämä koronarahoitus soveltuu hyvin myös pienille matkailualan yrityksille: ELY-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille. Poikkeusrahoitus on suunnattu yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä hakemuksen jättämishetkellä (mukaan lukien yrittäjät), yritysmuodosta riippumatta. Toiminimiyrityksissä työntekijöitä voi olla enemmänkin. Hakemuksen voi tehdä yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö. Kirjautumiseen tarvitaan henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Rahoitusta haetaan yritystukien sähköisen asioinnin kautta.

 

Yksinyrittäjien korona-avustukset haettavissa Pohjois-Karjalassa  

Yksinyrittäjien 2000 euron korona-avustuksen hakeminen on alkanut tiistaina 14. huhtikuuta 2020. Hakemisessa on kuntakohtaisia eroja, joten tutustuthan hakuohjeisiin huolellisesti ennen hakemuksen lähettämistä. 

Business Joensuun tiedote hakemustilanteesta ja ohjeita hakemiseen 28.4.2020.