1 TUKEA KALASTUSMATKAILUUN
2 SAKSALAISET HALUAVAT LIIKKUA LUONNOSSA
3 MATKAILUMITTARI
4 VISIT FINLANDIN TUOTEKILPAILU RATKESI
5 SUSTAINABLE ROUTES TYÖPAJA



1  TUKEA KALASTUSMATKAILUUN

Tukea kalastusmatkailuun itäisen Suomen alueella

Kalastusmatkailu on nopeasti kasvava ja kansainvälistyvä matkailun osa-alue.  Pohjois-Savon Ely-keskus avaa tukihaun Itä-Suomen kalastusmatkailulle lokakuussa. Itäisen Suomen matkailualan kehittäminen edellyttää investointeja matkailuyritysten kansainvälistymiseen, kansainvälisen matkailumarkkinoinnin kehittämiseen sekä alueen saavutettavuuden parantamiseen. Lisäksi on tärkeätä panostaa myös tuotekehitykseen, jotta alueen tuotetarjonta on mahdollista nostaa esille.

Itäisellä Suomella tarkoitetaan maakunnista Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa, Etelä-Savoa, Pohjois-Savoa, Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta. Tuettavat toimenpiteet perustuvat keväällä 2023 valmistuneeseen Kalastusmatkailun kehittämisohjelmaan – https://mmm.fi/documents/1410837/0/MMM_kalastusmatkailun_kehittämisohjelma_final.pdf
Tukea voivat hakea oikeustoimikelpoiset yritykset, yhteisöt ja julkiset toimijat, joiden toiminta painottuu kalastusmatkailuun. Yhteistyö matkailualan eri toimijoiden välillä on toivottavaa.
Tarkemmin tuen hausta ilmoitetaan kesän jälkeen, ja hakuaika alkaa 1.10.2023 ja päättyy 31.10.2023. Hankkeiden ja toimenpiteiden valmistelu kannattaa aloittaa heti.
Lisätietoja antaa:
Ilkka Vesikko
Kalastusbiologi
Puhelin 02950 25184, vaihde 02950 26500

 

 



2 SAKSALAISET HALUAVAT LIIKKUA LUONNOSSA

Saksalaiset haluavat pehmeitä seikkailuja luontoon

Saksalaiset matkailijat ovat innostuneet ulkoilmaelämästä ja retkeilystä. Ulkoilmaurheilun suosio on lisännyt kysyntää myös helpommille ja luovemmille reiteille. Esimerkiksi sähköpyörämyynti on kasvanut huimasti, teemavaelluksissa patikointiin yhdistetään viinitilavierailuja ja luksustelttailu eli glamping on kasvattanut suosiotaan.

Suurin osa saksalaisista haluaa tehdä ”pehmeitä seikkailuja”. Oikeat varusteet ja hyvä suunnitelma ovat osa kokemusta. Saksalaiset haluavat rentoutua, löytää uusia ja mielenkiintoisia paikkoja, kokea uusia, elämää rikastuttavia asioita, viettää nautinnollista aikaa perheen ja ystävien kanssa, nauttia kauniista luonnosta ja maukkaasta ruoasta. Saksalainen on tarkka laadusta: rahalle on saatava hyvä ja laadukas vastine.

Noin puolet saksalaisten matkoista järjestetään matkanjärjestäjien kautta, joten oman yrityksen aktiviteettimahdollisuudet kannattaa esitellä selkeästi matkanjärjestäjille. Saksalaiset käyttävät yhä useammin myös verkkoalustoja aktiviteettien varaamiseen.

Saksalaiset rakastavat patikointia, ja jopa 69 prosenttia saksalaisista sanoo patikoivansa säännöllisesti. Joukossa on nykyisin myös nuorempia vaeltajia. Myös pyöräily ja  polkujuoksu ovat suosittuja.

Lähde: Visit Finland

Seitsemän ulkoilutrendiä Saksassa

 



3 MATKAILUMITTARI JA MUUT TILASTOT

Matkailumittari kertoo matkailijoiden rahankäytöstä ja hiilijalanjäljestä

Ulkomaiset matkailijat tekivät Suomeen maalis-huhtikuussa yhteensä 607 000 matkaa ja 5,6 miljoonaa yöpymistä. Keskimäärin matkailijat kuluttivat 843 euroa matkaa kohden, yhteensä 512 miljoonaa euroa. Matkoista 65 % oli vapaa-ajanmatkoja ja 35 % työmatkoja. Matkakohtainen hiilijalanjälki oli noin 480 kg CO2.

Tiedot käyvät ilmi Visit Finlandin Matkailijamittari-tilastosta, jonka tuloksia julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa. Tilastosta saa tietoa neljästä kokonaisuudesta: matkojen määrästä, rahankäytöstä, hiilijalanjäljestä sekä matkailijoiden profiileista. Matkailijamittarin tiedot päivitetään kerran kuussa.

Suomen matkailu muuttuu talven taittuessa

Ulkomaiset matkailijat tekivät 327 000 maaliskuussa päättynyttä matkaa Suomeen. Huhtikuussa määrä laski 280 000 matkaan. Maaliskuun matkoista kolme neljäsosaa tehtiin lentäen ja joka neljäs laivalla. Huhtikuussa vain hieman yli puolet matkoista (54 %) tehtiin lentäen.

Maaliskuussa matkailijat kuluttivat Suomessa yhteensä 282 miljoonaa ja huhtikuussa 230 miljoonaa euroa. Matkapäivää kohden laskettuna maaliskuussa kulutettiin 98 euroa ja huhtikuussa 68 euroa per päivä.

Kesällä on odotettavissa jälleen muutos matkailijoiden profiiliin. Ulkomaisten matkailijoiden rahankäyttö Suomessa koostuu majoituksesta, ravintoloista ja kahviloista, polttoaineesta, liikkumisesta, kulttuurista, urheilusta ja virkistyksestä sekä ostoksista ja muista menoista. Rahankäyttöön ei sisälly meno- ja paluumatkojen lento- ja laivalippuihin käytettyä rahaa.

Toukokuun matkailutilastot

Pohjois-Karjalassa kirjattiin  toukokuussa 30 900 rekisteröityä yöpymistä (-14,9 %), joista kotimaisia oli 28 000 ja ulkomaalaisten tekemiä 2 900 yötä. Suomalaisten rekisteröidyt yöpymiset vähenivät siis 16 prosenttia ja ulkomaalaiset rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät neljä prosenttia. Koko Suomessa kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä laski vuoden 2022 toukokuuhun verrattuna 2 % ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi 14 %.

Lähde: Visit Finlandin matkailumittari



4 VISIT FINLANDIN TUOTEKILPAILUN VOITTAJAT VALITTIIN

Visit Finlandin tuotekilpailun voittajat valittiin

Visit Finland käynnisti huhtikuussa matkailutuotekilpailun, ja nyt voittajat on valittu. Korkeatasoiseen kilpailuun saapui määräajassa paljon osallistujia,  joista palkittiin lopulta neljä DMC-tuotetta. Tuotekilpailu järjestettiin osana itäisen Suomen elpymisrahoitusta.

Kilpailulla haettiin markkinoita vastaavia, matkanjärjestäjiä ja matkailijoita kiinnostavia matkailutuotteita. Visit Finlandin toimenpiteillä halutaan tukea itäisen Suomen matkailualueita ja auttaa yrityksiä rakentamaan kansainvälistä kasvua potentiaalisille Euroopan markkinoille. Tunnettuuden lisäämisen ohella tehdään myynninedistämisen toimenpiteitä yhdessä alueen toimijoiden kanssa.

Kilpailun voittajatuotteet ja yritykset osallistuvat elokuun lopussa järjestettävään Visit Finlandin itäisen Suomen työpajaan Joensuussa. Työpajan jälkeen matkanjärjestäjäryhmät tutustuvat itse tuotteisiin kolmen päivän ajan. Tuotteet esitellään myös Visit Finlandin eri kanavissa syksyn aikana.

 

Kurkkaa tuotekilpailun voittajat täältä



5 TULE MUKAAN SUSTAINABLE ROUTES -TYÖPAJAAN

VK syksy retki naiset retkella

Tule mukaan tekemään vastuullisia kiertomatkareittejä

Visit Finland kehittää eri puolille Suomea Sustainable Routes -kiertomatkareittejä, joiden avulla kansainväliset matkanjärjestäjät ja suomalaiset inbound-toimijat pystyvät helposti rakentamaan vastuullisia matkailupalveluita ja esittelemään Suomea kestävänä matkailukohteena. Reitit hyödyntävät erityisesti STF-merkin saaneiden matkailutoimijoiden tarjontaa. Kaksi ensimmäistä työstettyä reittiä sijoittuvat Itä-Suomeen, toinen vesistöjen äärelle Lappeenrannasta Tahkolle ja toinen Joensuusta Lieksan kautta Kainuuseen.

Kutsumme sinut vaikuttamaan!

Joensuusta Lieksan kautta Kainuuseen kulkevaan reittiin liittyvä työpaja järjestetään etänä Teamsissa 22.8.2023 klo 9.00-15.30. Ilmoittautumiset tästä linkistä 15.8.2023 mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/Sustainable_Routes_tyopaja_2177

Mukaan ovat tervetulleita kaikki yritykset, joilla on Visit Finlandin myöntämä Sustainable Travel Finland -merkki tai jokin muu STF-ohjelmassa hyväksytty laatusertifikaatti. Myös STF-ohjelmassa vasta aloittelevat yritykset ovat tervetulleita mukaan. Erityisen tärkeää on saada mukaan reitin varrelle sijoittuvat yritykset, jotka on koottu reitin alustavaan luonnokseen:

Katso reitit kartasta


Matkailun aamukahvit

Seuraavat matkailun aamukahvit järjestetään elokuussa

Tarkempi paikka ja aihe ilmoitetaan myöhemmin. Aamukahvikutsu saapuu kaikille postituslistallamme oleville lähempänä ajankohtaa.

Aurinkoista kesää!