1 VISITKARELIAN PÄIVITETTY STRATEGIA
2 MEDIAVIERAILUT
3 KESÄN TILASTOT
4 AJANKOHTAISIA POIMINTOJA


 

1  VISITKARELIAN STRATEGIA

Uusi päivitetty matkailustrategia

VisitKarelian strategia päivitettiin kesän 2024 aikana ja uusi versio esiteltiin Matkailun aamukahveilla 14.8.2024 Joensuun Tiedepuistolla.

Asiantuntijatyö strategian laadinnasta kilpailutettiin ja yhteistyökumppaniksi valittiin Avidly Oy. Prosessin aikana kuultiin sekä osallistettiin Pohjois-Karjalan kuntien edustajia, matkailutoimijoita sekä muita alan asiantuntijoita mahdollisimman laajalla otannalla. Järjestimme kolme työpajaa kesä-heinäkuussa ja niihin saatiin hyvin osallistujia lähes jokaisesta kunnasta. Matkailuyrityksillä oli mahdollisuus vaikuttaa strategiatyöhön vastaamalla ennakkoon lähetetyllä kyselyllä.

VisitKarelian päätehtävät maakunnallisena DMO-toimijana ovat: 

  • Matkailustrategian laatiminen, toteutusvastuu ja seuranta.
  • Strategian mukainen kansainvälinen matkailumarkkinointi. Koko maakunnan yhteisissä toimenpiteissä Pohjois-Karjalaa edustava taho Visit Finland ja Lakeland -tason yhteistyössä.
  • Kansallinen matkailumarkkinointi, matkailukampanjat ja yhteistoimenpiteet.
  • Maakunnan tapahtuma- ja kongressimatkailun edistäminen osana markkinointitoimenpiteitä.
  • Maakunnan digitaalisten markkinointikanavien ja työkalujen ylläpito sekä digitaalisuuden kehittäminen.
  • Maakunnallisten matkailutilastojen ja -lukujen sekä tutkimustiedon tuottaminen, kehittäminen ja seuranta. Maakunnallinen hankinta kattaa kuntakohtaiset tilastot.
  • Tilaisuudet, maakunnallinen verkostoyhteistyö ja sidosryhmäviestintä.
  • Strategiaa tukeva valtakunnallinen edunvalvonta avainmatkailuverkostoissa, kuten Visit Finland, matkailun suuralueiden yhteistyöverkostot, Suoma, MaRa, TEM ja aktiivinen tiedottaminen

Tutustu tarkemmin päivitettyyn strategiaan

Kysy lisätietoja Terhiltä: terhi.millar@businessjoensuu.fi / p. 050 343 2095.

 



2 MEDIAVIERAILUT

Zaiyu Hasegawa maakuntajohtaja Markus Hirvosen kanssa

Useita mediavieraita syksyn aikana

Huippukokki Zaiyu Hasegawa

Japanilainen DEN ravintolan omistaja, huippukokki Zaiyu Hasegawa, vieraili Pohjois-Karjalassa elokuun puolivälissä. Tokiolainen DEN ravintola täytti juuri 16 vuotta. Ravintolalla on kaksi tavallista ja yksi kestävän gastronomian vihreä Michelin tähti, ja se valittiin koko Aasian parhaaksi ravintolaksi vuonna 2022.

Vierailu oli osa Pohjois-Karjalan Metsäbiotalouden ja Uniikin ruoan kansainvälisen kasvun ekosysteemi — BIOSYS Japani -hanketta, joka on monialainen ryhmähanke. Hankkeen luomien uusien sekä olemasssa olevien verkostojen kautta mahdollistuu pitkäjänteinen Pohjois-Karjalan toimijoiden kasvu kv-markkinoille. Vastavuoroisesti, myös Japanin alueiden toimijoille hanke avaa kanavat Pohjois-Karjalan tarjoamiin yhteistyön mahdollisuuksiin.

Pääsimme seuraamaan läheltä huippukokin taidonnäytettä karjalanpiirakan leivonnassa yhdessä maakuntajajohtaja Markus Hirvosen kanssa. Alkuopastus sekä valmistelut hoitui Pohjois-Karjalan Marttojen toimesta, mutta muuten rypyttäminen alkoi sujua oikein mallikkaasti. Lisäksi saimme kutsun maistelutilaisuuteen, jossa Zaiyu kokkasi kolmen ruokalajin menun yhdessä paikallisten kokkien kanssa. Ruuassa yhdistyivät niin japanilaiset luottotuotteet kuin pohjoiskarjalaiset luonnonantimet.

Yhteistyö jatkuu tulevan syksyn aikana, kun hankkeen työryhmä suuntaa vastavierailulle Japaniin.

Tietokirjailija Katja Pantzar

Saimme viime viikolla vieraaksi myös helsinkiläisen toimittaja ja tietokirjailija Katja Pantzarin. Hän on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Kanadassa, Uudessa-Seelannissa sekä Iso-Britanniassa ja sittemmin muuttanut Suomeen takaisin sukujuurilleen. Hän on kirjoittanut kirjoja suomalaisesta sisusta (The Finnish Way ja Everyday Sisu) sekä saunomisesta ja avantouinnista (The Power of Hot & Cold: From Sauna to Sea ilmestyy alkuvuonna 2025). Kirjoja on käännetty jopa 24 eri kielelle. Nyt hänellä on työn alla uusi kirja, joka keskittyy erityisesti suomalaisiin kulttuureihin, vahvojen naisten tarinoihin sekä perinteisiin.

Pohjois-Karjalan vierailuohjelmaan sisältyi laaja kattaus kulttuurikohteita, museoita ja mielenkiintoisia henkilöitä karjalaisen kulttuurin ympärillä Joensuussa, Rääkkylässä, Heinävedellä ja Ilomantsissa. Hänen oma ehdoton toiveensa oli päästä käymään Joensuun jääkarhuilla saunomassa ja uimassa. Toive toteutettiin ja hän oli kokemuksesta todella vaikuttunut.

Uudesta kirjasta ja pohjoiskarjalaisista tarinoista kuullaan varmasti lisää ensi vuoden puolella!

Valamon luostari syksyisissä väreissä

 

Tulossa

Osallistumme 6.-7.9. Summer Fun Workshopin Pre Tourin järjestelyihin. Viisi matkanjärjestäjävierasta kiertää Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa. Tilaisuus jatkuu 9.-10.9. Helsingissä Summer Fun Workshopin merkeissä online sekä offline tapahtumana. Tapaamme laajan kattauksen kansainvälisiä matkanjärjestäjiä.

Tulevana viikonloppuna meille on tulossa myös kolme saksalaista toimittajaa/median edustajaa kolmen päivän moottoripyöräajelulle Pohjois-Karjalaan yhteistyössä BMW:n kanssa. He ajavat Saksasta Suomeen, jossa kohteina Pohjois-Karjalan lisäksi ovat mm. Helsinki, Lappeenranta, Imatra ja Mikkeli. Heidän matkaansa pystyy seuraamaan tarkemmin meidän somen puolelta sekä myöhemmin lehtiartikkelin ja dronekuvien muodossa.

Lokakuussa saamme jälleen saksalais-suomalaisen bloggaajan René Schwarzin vieraaksemme. Hän osallistuu puhujana KareliaBite-hankkeen Kansainväliset ruokalahjat -tilaisuuteen 10.10., jonka yhteydessä hän kiertää neljän päivän ajan Pohjois-Karjalassa keskittyen erityisesti ruokamatkailuun.

 



3 KESÄN MATKAILUTILASTOT

Two hikers on the top of the Koli

Myyntiennätykset rikki!

Pohjois-Karjalassa kirjattiin heinäkuussa rekisteröityjä yöpymisiä yhteensä 104 486 (+5,1 % edellisvuoteen verrattuna). Ihan ennätysvuoden 2019 lukemiin ei kuitenkaan ylletty, joka oli silloin 117 806 yöpymistä. Ulkomaalaisten yöpyneiden osuus oli 7,0 %, mikä on puoli prosenttiyksikköä vähemmän vuoteen 2023 verrattuna. Kotimaisten matkailijoiden osuudessa oli kuitenkin pientä kasvua. Saapuneita matkailijoita oli yhteensä 55 128 (+1,8 %) ja koko maakunnan huonekäyttöaste oli 69,8 % (+2,9 %).

Majoitusmyyntiä heinäkuulta kertyi rekisteröidyn majoituksen osalta hieman vajaa 5,7 milj. € (+14,9 %). Rekisteröimättömiä yöpymisiä kirjattiin 35 765 (-5,6 %) ja majoitusmyyntiä lähes 1,5 milj. € (+26,4 %). Vaikka yöpymisten määrässä ei tehty ennätyksiä, ovat majoitusmyynnin osuudet selvästi kasvussa aiempiin vuosiin verrattuna.

TOP 6 -maat heinäkuussa:

  • Saksalaisia 2557
  • Itävalta 682
  • Ruotsi 420
  • Sveitsi 403
  • Alankomaat 397
  • Belgia 303


4  AJANKOHTAISIA POIMINTOJA

Kansainväliset ruokalahjat -tilaisuus 10.10.

Etsitkö uusia yhteistyökumppaneita, lahjatavaroita, raaka-aineita keittiöön tai haluatko laajentaa ohjelmapalveluitasi? Business Joensuun KareliaBite-hanke järjestää yhteistyössä VisitKarelian ja Taste Saimaan kanssa Kansainväliset ruokalahjat -tilaisuuden to 10.10.2024 klo 12-17 Joensuun Tiedepuistolla, jossa on mahdollisuus verkostoitua sekä esitellä omia elintarvike- ja luonnontuotteita.

Tilaisuuden alussa kuullaan neljä puheenvuoroa paikallisesta, kotimaan sekä kv-edustuksen näkökulmasta ruokamatkailuun ja trendeihin liittyen:

  • Koli – kiinnostava kohde ruokamatkailijoille? Sanna Summala, ravintolapäällikkö, Break Sokos Hotel Koli
  • Iloranta – kansainvälisesti palkittuja ruokaelämyksiä Hämeestä: Samu Lescelius
  • Kansainvälisen matkailijan odotukset ja toiveet: René Schwarz, FinnTouch
  • Saksalaiset kuluttajatrendit: Ronja Hemmersbach, Hempies.

Tilaisuus jatkuu Minimessuilla, jossa yrityksien on mahdollista esitellä omia elintarvike- ja luonnontuotteitaan sekä saada palautetta muilta osallistujilta sekä puhujilta (FIN ja EN).

Ilmoittaudu mukaan 3.10. mennessä, paikkoja rajoitetusti!

Lisätiedot tapahtumasta: Hanne Husso, hanne.husso@businessjoensuu.fi / p. 050 331 6867

 


Visit Finlandin valmennukset syksyllä 2024

Visit Finlandin vastuullisuusvalmennukset 

Kaipaatko tukea tai lisätietoa vastuullisuusviestintään, hiilijalanjäljen laskentaan tai STF-valmennukseen liittyen? Visit Finland järjestää syksyn aikana kattavan valikoiman vastuullisuusvalmennuksia. Valmennukset ovat tarkoitettu itäisen Suomen matkailualan yrityksille ja alueorganisaation edustajille. Koulutukset ovat maksuttomia ja osallistuminen tapahtuu Teams-etäyhteydellä. Voit osallistua yhteen tai useampaan koulutukseen: 

  • ti 10.9. klo 9–12 tarinallistaminen ja tuotekehitys 
  • pe 13.9. klo 9–15 STF -perusvalmennus 
  • ma 23.9. klo 9–15 STF -perusvalmennus 
  • ke 2.10. klo 9–12 uudistava matkailu 
  • ke 9.10. klo 9–12 vastuullisuusviestintä 
  • pe 11.10. klo 9–12 tarinallistaminen ja tuotekehitys 
  • ke 16.10. klo 12–16 ilmastonmuutos ja hiilijalanjälkilaskenta + klinikka 
  • ke 23.10. klo 13–16 uudistava matkailu 

Ilmoittaudu mukaan!

 


Tekoäly osaksi päivittäistä tekemistä 

Kiinnostaako tekoäly ja sen hyödyntäminen osana matkailuliiketoimintaa? Visit Finland järjestää yhdessä Flow Housen tekoälyasiantuntija Ville Niemijärven kanssa maksuttomia webinaareja, joissa keskitytään tekoälyn mahdollisuuksiin osana matkailun markkinointia ja viestintää. Koulutukset ovat erittäin käytännönläheisiä ja soveltuvat niin aloittelijoille kuin jo kokeneemmillekin tekoälyn käyttäjille. 

27.9. Virtuaaliavustajat ja chatbotit

31.10. Matkaohjelmien ja suunnitelmien räätälöinti

 


Two women photographing in forest

Kaipaatko tukea DataHubin kanssa?

Mikä ihmeen DataHub?

DataHub on Visit Finlandin tietokanta, johon suomalaiset matkailualan yritykset voivat tallentaa tiedot yrityksestään sekä tarjoamistaan tuotteista ja palveluista. Rajapinnan kautta tuotteet ja yritystiedot nousevat esiin mm. Visit Finlandin omille verkkosivuille sekä visitlakelandfinland.com-sivustolle. DataHub on matkailuyrityksille täysin maksuton.

Tutustu tarkemmin

Visit Finland järjestää syksyn aikana kaksi klinikkaa, joissa käydään läpi DataHubin käyttöönottoa sekä tuotteen lisäämistä alustalle. DataHub-klinikat ovat suunnattu matkailuyrityksille. Molemmat tilaisuudet järjestetään etäyhteydellä klo 10-11, ilmoittaudu mukaan alla olevista linkeistä.

20.9. DataHub-klinikka matkailuyrityksille

15.11. DataHub-klinikka matkailuyrityksille

Voit kysyä lisätietoja DataHubista myös Reetalta: reetta.ostela@businessjoensuu.fi / p. 050 440 9144.



Matkailun aamukahvit

Seuraavat matkailun aamukahvit järjestetään ke 30.10.2024 klo 10-12 Kontiolahden Kotiseutukeskuksella. 

Aamukahveilla kuullaan lyhyesti Pohjois-Karjalan uniikit ruokatuotteet ja elinkeinojen kansainvälisyyspotentiaalin kasvattaminen BioSYS Japani -hankeesta sekä saamme vierailevaksi puhujaksi Heikki Valkaman aiheena ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta”.  Käymme läpi myös VisitKarelian tuoretta toimintasuunnitelmaa.

Ilmoittaudu mukaan